Atıktan Çiçeğe projesi

Evsel organik atıkların toplanarak kompost gübreye dönüştürülmesi

 

Atıktan Çiçeğe projesi

Atıktan Çiçeğe projesi, ilimizdeki evsel atıkların içerik ve özelliklerine göre toplanarak geri dönüşüme kazandırılması bilincinin yerel halka edindirilmesini ve bu amaç doğrultusunda evsel organik atıkların toplanarak kompost gübreye dönüştürülmesi ve projenin yaygınlaştırılması faaliyetlerine, dezavantajlı gençlerin aktif katılımını sağlamayı temel alarak tasarlanmıştır. Proje aynı zamanda İÇEV bünyesinde yürütülen YİMİK ( Yoksullar için Mikro Kredi) projesinden yararlanarak kendi mikro işini kurmak isteyen ancak belli bir iş fikri ve becerisi olmayan kadınlar düşünülerek hazırlanmıştır. Projenin yürütücüsü olan katılımcı gençler, YİMİK’e başvuran genç kadınlardan seçilerek bir beceri elde etmeleri sağlanmış ve bu genç kadınların edindikleri becerilerini yine krediden yararlanarak kendi işini kurmak isteyen diğer kadınlarla paylaşmalarına imkan sağlanmıştır. 18-30 yaş aralığındaki 6 kadın, proje ekibini oluşturarak eğitim, uygulama ve yaygınlaştırma çalışmalarında aktif görev alarak kompost gübre yapımının aşamalarını, doğaya faydalarını ve ekonomiye katkılarını tecrübe etmiş ve bu tecrübelerini yerel halkla, ilgili STK’larla ve kurumlarla paylaşmışlardır.
 

Faaliyetler genel olarak dört ana başlıkta toplanmaktadır.

  1. Hazırlık: Katılımcı genç bayanlar, Mersin’in sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı kesimlerinden geldikleri ve daha önce bu tür projelerde yer almadıkları için, proje koçu ve bir psikolojik danışman eşliğinde grup eğitimleri alarak projeye motive edilmeleri sağlanmıştır. Bu eğitimler esnasında, birbirleriyle kaynaşmalarını ve özgüvenlerini arttırmalarını sağlayacak iletişim oyunları oynanmış, yetenek ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarabilecek anket çalışmaları gerçekleştirilmiş ve birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu dönemde katılımcılar ayrıca, kompost gübre ile ilgili küçük çapta araştırmalar yaparak eğitim öncesi hazırlıklarını tamamlamışlardır. Kompost gübre yapımını en etkili şekilde anlatabilecek resim-afiş tasarımı bu dönemde ortaya çıkarılmıştır.

  2. Eğitim: Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından görevlendirilen Yüksek Mühendis Kompost Uzmanı Huriye Kara, projenin katılımcı gençlerine teorik ve uygulamalı kompost gübre yapımına ilişkin 10 derslik bir eğitim vermiştir. Bu eğitimler esnasında katılımcılar sadece kompost gübre yapımını öğrenmekle kalmamış aynı zaman da bu bilgilerini farklı insanlarla paylaşma becerisini elde etmişlerdir.

  3. Uygulama: Kompost yapımı için ev, okul ve işletmelerden toplanan çürüyebilir atıklar, proje ortağı Mersin İl Özel İdaresi’nin kompost alanı olarak tahsis ettiği bahçesinde toplanarak katılımcı gençler ve İÇEV çalışanları ile birlikte işlenmeye başlanmıştır. Yaklaşık 45 gün süren bu uygulama döneminin ardından 2 ton kompost gübre elde edilmiştir. Bu kompost gübreler, proje paydaşlarından Mersin Akdeniz Belediyesi park ve bahçelerinde kullanılmak üzere hibe edilmiştir.

  4. Yaygınlaştırma: Projenin yaygınlaştırma faaliyetleri basın toplantıları, bilgilendirme toplantıları, deneyim paylaşım toplantısı, afiş, tshirt ve bülten basımı, İÇEV ve Mersin İl Özel İdaresi internet sitelerinde haber, radyo ve televizyon programları olarak gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetlerin tümü yine her bir katılımcı gencin liderliğinde yürütülmüştür.

 

Mart-Nisan

Projeye dahil olacak geçler tespit edildi ve proje grubu oluşturuldu.

 

Gençler,koçları” eşliğinde, projenin detayları hakkında bilgilendirildi ve gençlerin yetenek ve ihtiyaçlarına göre gerekli pedagojik hazırlıklar başlatıldı

 

Eğiticilerin eğitimi için Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Yüksek Mühendis Huriye KARA projede aktif rol oynamak üzere görevlendirildi

 

Seçilen gençler ve katılımcılar ile evsel organik atıkların kompost gübreye dönüştürüldüğü Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne ziyaret ederek eğitmen Huriye KARA ile tanıştılar ve eğitim programına karar verdiler

 

Projenin uygulanacağı pilot okul ve yerleşim siteleri yapılan bilgilendirme toplantısının sonucuna belirlendi ve seçilen okul ve site yöneticileri ile projenin detayları ve uygulama yöntemleri ile ilgili bir toplantı düzenlendi

 

Logo ve afiş tasarımları hazırlanarak en uygunları seçildi, afiş ve tshirtler hazırlandı

 

Mersin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yrd. Ahmet Zahteroğulları’nın başkanlığında ve yerel televizyon, gazete ve STK ‘ların davet edildiği ilk basın ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi

 

Mayıs

Avrupa’da atıkların kompost gübreye dönüştürülmesinde ileri olan ülkeler ve çalışmaları ile ilgili katılımcıları araştırma yaparak eğitim öncesi ön hazırlıklarını tamamladılar

Proje grubu, halihazırda Mersin İl Özel İdaresi ve İÇEV ortaklığı ile yürütülen YİMİK projesinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan kadınlar arasından seçilmiştir. Bu kadınlar Mersin’e göçle gelmiş ailelerin sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gençleridir. İş kurmak üzere YİMİK projesine başvurmuş ancak bir iş kurmak için gerekli fikir ve beceriye sahip olmayan bu gençler, proje aktiviteleri sayesinde hem bir beceriye sahip olmuş hem de sosyal hayata entegrasyonlarını destekleyecek özgüvenlerini geliştirmişlerdir.

Projemiz Mersin İl Özel İdaresi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Akdeniz Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Mersin İl Özel İdaresi, projenin eş finansmanını karşılamanın yanında basın toplantılarının organizasyonundan da sorumlu olmuştur. Yerel yönetim olarak projenin işbirlikçisi olması, çevrenin korunması ile ilişkili önemli bir konuda yerel halk üzerinde daha güvenilir bir etki yaratılmasını sağlamıştır. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, görevlendirdiği kompost uzmanı ile katılımcıların eğitilmesini ve atölye çalışmalarının gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Mersin Akdeniz Belediyesi, ev, okul ve işletmelerde ayrıştırılarak biriktirilen evsel atıkları düzenli olarak toplayarak Mersin İl Özel İdaresi kompost alanına taşımıştır. Projenin sonunda elde edilen 2 tonluk kompost Akdeniz Belediyesi park ve bahçelerinde kullanılmak üzere belediyeye hibe edilmiştir. Akdeniz Belediyesi aynı zamanda kompost gübre yapmayı öğrenen gençlerin proje sonrasında da üretecekleri kompost gübreyi satın almayı taahhüt etmiştir.

Projenin gençlerden oluşan ekibi ve koçları, projenin kabul edilmesinin ardından düzenli olarak toplanarak proje süresince gerçekleştirilecek faaliyetlerin detaylı tanımını ve aralarında iş bölümünü yapmışlardır. Buna göre, Eğitim, Uygulama ve Yaygınlaştırma ana başlıkları altında ikişer genç görevlendirilerek 6 gencin sorumluluk alanları belirlenmiştir. Kendi ana faaliyetinden sorumlu gençlerin görevi, faaliyetlerin organizasyonunu gerçekleştirerek diğer paydaşları konuyla ilgili bilgilendirmektir.

Proje başlangıç, ara değerlendirme ve final toplantıları, proje paydaşlarından temsilcilerin katılımıyla düzenli olarak gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılar sonucunda yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar projede aksayan durumların giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için uygulamaya konmuştur.

Katılımcı gençlerin ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntılar göz önünde bulundurularak, yerel ulaşımlarını karşılamak amacıyla bir araç kiralanmıştır. Bu araç ile gençlerin eğitim alanına, bilgilendirme toplantılarına ve tanıtım çalışmalarına ulaşımları sağlanmıştır.

Bilgilendirmelerin yapıldığı okul, işletme ve yerleşim sitelerinde biriken çöplerin toplanması görevi ise bu alanlardan sorumlu Akdeniz Belediyesi çöp kamyonları tarafından üstlenilmiştir. Bu çöpler toplanarak Mersin İl Özel İdaresi ek binası önündeki kompost uygulama alanında toplanarak kompostlama sürecine tabi tutulmuştur.

Projenin temel hedefi, gençleri yerel anlamda donanımlı hale getirirken aynı zamanda tüm Avrupa Birliği ülkelerini ve hatta Dünya’yı ilgilendiren bir çevre sorununa dikkat çekmektir. Evsel atıkların yeniden doğaya kazandırılarak kompost gübre olarak kullanılması etkinliği Avrupa’da oldukça yaygın bir atık yönetim metodudur. Bu metodun Türkiye’de de yaygınlaştırılabilmesi ve özellikle gençler tarafından tanınabilmesi amacı projemizin yararlanıcısı olan gençlerin Avrupalı rollerinin farkına varmalarını sağlamıştır. Projenin hazırlık aşamasında, kompost yapım tekniklerinin Avrupa’daki yapım ve kullanım alanlarının gençler tarafından araştırılması ve bu konuda yapılan panel, katılımcıların kompost yapımının Avrupa’daki önemini anlamalarına yardımcı olmuştur.

Ayrıca proje, kendi bünyesinde bir gençlik inisiyatifi oluşturmaya girişen İÇEV’in gençlik çalışmalarını da destekleyerek; gençlik faaliyetlerine yönelik destek sistemlerinin kalitesini ve gençlik alanındaki sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini arttırmayı amaçlayan program önceliğine de hizmet etmiştir.

İÇEV başkanı, proje koordinatörü, proje koçu ve gençlerin katılımıyla her faaliyet sonrası düzenli olarak gerçekleştirilen değerlendirme toplantılarında, faaliyetlerin başarısı, eksik yönleri ve uygulamanın etkililiğini arttırmak için alınacak önlemler tartışılmıştır. Bu toplantılarda tüm paydaşlar fikirlerini beyan etme ve tartışma imkanı bulmuşlardır.

Projenin katılımcılar üzerindeki etkilerini değerlendirmek için ise görevli psikolojik danışman proje başlangıcında ve sonunda aynı soruları ihtiva eden anketler uygulamıştır. Bu anketler katılımcıların proje konusu ile ilgili bilgi düzeylerindeki, işbirliği becerilerindeki ve özgüven seviyesindeki değişikliği ölçebilmek için uygulanmıştır.

Projenin işbirlikçileri ile de proje başlangıcında ve sonunda olmak üzere iki değerlendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Proje faaliyetlerinin son bulması ile daha önce ilde gençlik projesi yapmış veya konuyla ilgisi olan STKların davet edildiği deneyim paylaşım toplantılarında ise proje faaliyetleri, etkisi ve sürdürülebilirliği söyleşi şeklinde tartışılmıştır. Diğer kuruluşların proje ile ilgili fikirleri ve eleştirileri, daha sonra geliştirilebilecek işbirlikleri için uygun zemini hazırlamıştır. Bu değerlendirmelerin en somut çıktısı TEMA Vakfı Mersin Şubesi ile ortalaşa başlatılacak “Mersin Yaylalarında Kompost’un Yaygınlaştırılması” projesidir.

Projenin doğrudan uygulayıcısı 6 genç bayan, edindikleri bilgi ve tecrübeleri, İÇEV bünyesinde yürütülen YİMİK projesinden yararlanarak kendi işini kurmak isteyen diğer bayanlarla paylaşmışlardır. Bu bayanlar kompost gübre yapımını öğrenerek yine İÇEV bünyesinde kendileri için açılan süs bitkisi yetiştiriciliği kursunda edindikleri bilgileri destekleme şansı buldular. Kompost gübre kullanımının süs bitkisi yetiştiriciliği için önemini ve il genelinde bu ihtiyacın il dışından karşılandığını fark etmek, bu bayanlar için yeni bir iş kolu imkanı sunmuştur.

Mersin Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar Belediyelerinden temsilcileri, katıldıkları proje bilgilendirme toplantılarında belediyelerin kendi imkanları dahilinde de kompost gübre uygulamasını başlatabileceklerini fark etmiş ve bu yönde çalışmalar için Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile irtibata geçmişlerdir.

Düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katılan ilköğretim ve üniversite öğrencileri, çeşitli STK ve resmi kurum temsilcileri; projenin uygulama alanı olarak seçilen yerleşim sitesi sakinleri, işletme sahipleri ve okullardaki öğretmen, öğrenci ve idareciler kompost gübre, geri dönüşüm, küresel ısınma, atık yönetimi gibi ifadelerle tanıştırılmış ve bu faydalanıcıların çevre konularına karşı daha duyarlı olmaları yolunda bir adım atılmıştır.

Projenin çoğaltan etkisi; kompost gübre yapım ve kullanımının çevreye yararlarının dışında bu aktivitenin kendi işini kurmak isteyen bayanlar için bir iş fırsatı olarak ortaya çıkmasıdır. Projenin uygulayıcısı 6 genç bayan, proje sonunda birer eğitmen rolünde kompost gübre yapım aşamalarını ve kullanım alanlarını iş kurmak isteyen bayanlara anlatmış ve uygulamalı eğitimler düzenlemişlerdir. Bu eğitimler projenin tamamlanmasının ardından da devam edecektir. Bu sektörde iş kurmak isteyen bayanlar mikro kredi alarak kompost gübre yapmak ve bu gübreyi süs bitkilerinde kullanmak üzere YİMİK projesine başvurmuşlardır. Mersin İl Özel İdaresi İş Geliştirme Merkezi (ÖZİŞGEM) bünyesinde, mikro kredi yararlanıcısı 5 bayana tahsis edilmiş süs bitkisi yetiştiriciliği ve kompost gübre üretimi yapmak üzere bir işletme kurulacaktır.

Tamamlanan Eylem 1.2 kapsamındaki Atıktan Çiçeğe projesinin İÇEV’ e ve katılımcı gençlere kazandırdığı tecrübeleri ve diğer paydaşlar üzerinde yarattığı farkındalığı desteklemek adına Haziran 2009’da Mersin’de düzenlenmek üzere Eylem 3.1 Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri ile İşbirliği kapsamında bir gençlik değişimi düzenlenecektir. Gençlik değişimi projesinin temel konusu kompost gübre kullanımını Mersin’in sahil köylerinde organik tarımla uğraşan ailelere tanıtmak ve kullanım alanını yaygınlaştırmak olacaktır. Bu proje için daha önce gerçekleştirilen 3 gençlik değişiminde de İÇEV ile ortaklık yürüten Makedonya, Karadağ, Fransa, İspanya, Bulgaristan ve Bosna-Hersek’ten gençlik örgütleri ile irtibata geçilmiştir.

Tüm afiş, broşür, poster ve CD çalışmalarında, bu projenin Avrupa Birliği Gençlik Programı desteğiyle hazırlandığına dair bir ibare ve Türk Bayrağı, AB ve Gençlik Programları logoları kullanılmıştır. Ayrıca düzenlenen her bilgilendirme toplantısının başlangıcında AB Eğitim ve Gençlik Programlarını tanıtıcı kısa sunumlara yer verilmiş ve bu Gençlik programın alt eylemleri tanıtılmıştır. Basında yer alan haberlerde, proje desteğinin Gençlik Programları dahilinde gerçekleştirildiği konusuna vurgu yapılmıştır.

Katılımcı gençlerin proje faaliyetleri boyunca giydikleri ve basına dağıtılan tshirtlerde Atıktan Çiçeğe Projesi logosunun yanı sıra Türk bayrağı, AB ve Gençlik programları logoları kullanılmıştır.

İÇEV ve Mersin İl Özel İdaresi resmi web-sitelerinde projeyle ilgili detaylı haberlere yer verilmiştir.

Proje dahilinde gerçekleştirilecek tüm etkinliklere sivil toplum kuruluşlarından, yerel yönetimlerden ve proje işbirlikçilerinden temsilciler davet edilmiştir. Etkinlikler boyunca projenin tanıtımı dışında, Gençlik Programı ile ilgili detaylı bilgi edinilebilecek irtibat noktaları ve iletişim bilgileri katılımcılar ile paylaşılmıştır.

Projenin tamamlanmasının ardından düzenlenen deneyim paylaşım toplantısında ise Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarının tanıtımı, proje hazırlamak için takip edilmesi gereken yöntem, uygulama ve finansal boyut safhaları ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

ÇEV binasında oluşturulan “Gençlik Panosu” ile vakfın içinde başlatılan gençlik inisiyatifi katılımcıları AB Gençlik Programları hakkında en güncel haberleri takip etme şansı bulmaktadırlar. Bu gençler ayrıca, kendi ilgi ve becerilerine göre Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Gençlik Değişimleri gibi farklı eylemlere yönlendirilmektedirler.

Proje faaliyetleri boyunca kaydedilen video görüntülerinden oluşan DVD formatında hazırlanmış kısa bir proje tanıtım filmi ve projenin tamamlanması ile Gençlik Programı’nın tanıtımı ve projenin her aşamasını içeren bülten öncelikle ilimizdeki ilgili STKlara, okullara, AB proje faaliyetleri yürüten kurumlara, belediyelere ve Mersin Üniversitesi Fakülte dekanlıklarına dağıtılmıştır. Bu bülten özellikle ilimizde Gençlik Programından yararlanmak isteyen kurumlar için bir rehber görevi görecektir.

Faaliyetlerin tamamlanmasıyla düzenlenen “ Deneyim Paylaşım” semineri ile, Mersin’de şimdiye kadar herhangi bir Gençlik Programından yararlanmış tüm kurumlardan temsilciler davet edilerek, projelerin uygulanması aşamasında yaşanan sıkıntılar, iyi örnekler, proje çıktıları paylaşılmış ve Gençlik Programı kapsamında gerçekleştirilebilecek gelecek ortaklıkların temeli atılmıştır.

Projenin kısa bir tanıtımını, fotoğraf, afiş ve broşür çalışmalarını içeren İngilizce bir doküman hazırlanmış Gençlik Programı ortak arama sitelerine elektronik posta olarak iletilmiş ve böylece ülkemize gerçekleştirilen Gençlik Projeleri’nin uygulama süreçleri ve etkileri hakkında genel bilgi edinilebilecek bir çıktı hazırlanmıştır.

Kompost gübre yapımı ile ilgili elde edilen tecrübeler, bu projenin yararlanıcısı genç bayanların Mersin İl Özel İdaresi destekleri ile kendi işlerini kurmalarına ve kompost yapımının il genelinde daha da yaygınlaştırmasına yönlendirilmiştir. Projenin doğrudan yararlanıcı 6 genç, birer kompost eğitmeni rolü ile ileride de bu uğraşı bir mesleğe dönüştürmek isteyenlere rehberlik edeceklerdir.

Proje çıktılarının ilin diğer bölgelerinde de yaygınlaştırılabilmesi için kompost ana temalı farklı Gençlik projeleri İÇEV tarafından tasarlanmaktadır. 2009 yılı Şubat ayından başvurusu yapılacak olan Eylem 3.2 değişim projesi ile, Avrupa’dan ve komşu ülkelerden misafir edilecek geçlik ve çevre örgütü temsilcileri, Mersin’in organik tarım ile uğraşan çiftçilerine kompost yapım tekniklerini tanıtacak ve bu sayede çevre bilinci güçlü genç nüfusun yetişmesine katkıda bulunulacaktır.
 

Proje Koçluğu görevini Halk Eğitim Merkezinde 19 yıllık usta öğreticilik yapan ve İÇEV bünyesindeki YİMİK projesini de yürüten Nurten KESKİN üstlenmiştir. Koçun mikro kredi projesindeki deneyimi ve dezavantajlı genç bayanları yakından tanıması, proje katılımcı gençlerine başarılı bir şekilde rehberlik etmesini sağlamıştır. Ayrıca gençlerin pedagojik anlamda hazır olabilmeleri için psikolojik danışmanla işbirliği içerisinde çalışmıştır. Bu toplantılarda gençlerin beklentilerin karşılanması, aktif katılımda karşılaşabilecekleri sıkıntıların üstesinden gelebilmeleri ve takım ruhuna sahip olabilmeleri için gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Koç, projenin ilerleyen aşamalarında da bu uzman ile değerlendirmelerine devam etmiş, birebir görüşmelerde ve grup çalışmalarında gençleri motive etmiştir. Proje uygulamalarında sadece rehber görevini üstlenen Koç, gençlerin tüm faaliyetlerden birebir sorumlu olmalarını sağlamış ve bir izleme-değerlendirme organı görevi görmüştür.

Koç’un, yürütülen YİMİK projesinin yararlanıcı ailelerinden seçilen gençlerin geldiği aileleri, sosyo-ekonomik ve kültürel seviyelerini yakından tanımasın, hem bu ailelerin çocuklarını proje faaliyetlerine gönderirken güven duymalarını hem de bu gençlerin ihtiyaçlarına uygun önlemler alınmasını sağlamıştır.

Projenin katılımcı gençleri, Mersin’e özellikle doğudan göç ederek gelen sosyo-ekonomik, kültürel ve eğitimsel açıdan dezavantajlı konumda yaşayan, sosyal hayata entegrasyon konusunda sorun yaşayan gençler arasından seçilmişlerdir. Bu kesimin bayanları aktif vatandaşlık, iş kurma, kültürel entegrasyon konusunda erkeklerine oranla daha çok sıkıntı çektikleri için proje ekibimiz genç bayanlardan oluşturulmuştur. Bu gençler, YİMİK projesinden yararlanmak isteyen, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve yıllık geliri 2000 YTL’nin altındaki bayanların 17-30 yaş aralığında olanları yada yaşı daha büyük olanların ailelerindeki 17-30 yaşlarındaki gençleri arasından seçilmiştir.

Proje kapsamında İÇEV bünyesinden görevlendirilen proje koçu ve psikolojik danışman, gençlerin motivasyonu ve projelerde aktif rol alabilmeleri için gerekli çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. Faaliyetlerin hazırlık döneminde iletişim becerilerini geliştirebilecek oyunlar, işbirliğini güçlendirici grup çalışmaları, ilgi ve yeteneklerini tespit etmek ve geliştirmek için uygulanan anketlerle sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda engelleri olan bu gençlerin projede aktif yer almalarına destek sağlanmıştır.

Proje Gençlik Programı’nın

  • Gençlerin genel olarak aktif vatandaşlıklarını ve özel olarak Avrupa vatandaşlıklarını teşvik etmek

  • Gençlik faaliyetlerine yönelik destek sistemlerinin kalitesinin ve gençlik alanındaki sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak

başlıklı önceliklerine hitap etmiştir.

Gerçekleştirilen faaliyetler öncelikle gençlerin, şehirlerinde, ülkelerinde ve Avrupa’da bir birey olarak önemlerinin ve etkililiklerinin farkına varabilmelerini sağlamıştır. Tüm insanlığı ilgilendiren bir çevre sorunu için alınabilecek önlemlerde aktif rol almak, çabalarının sonucunu somut olarak görebilmek, bilgi ve becerilerini başka insanlarla paylaşarak çoğaltmak bu gençlerin özgüvenini arttırmıştır. Yerel yönetimler ile işbirlikleri, STK temsilcileri ile görüşmeler ve İÇEV yönetim kurulu ile istişareler, gençlerin karar mekanizmalarını yakından tanıma fırsatı sağlamıştır.

İÇEV, şimdiye kadar yürüttüğü birçok projeyle Mersin ilinde yaşayan özellikle de ile göçle gelen sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı kesimlere hizmet etmiştir. Bu projelerin hedef kitleleri genelde bayanlardan oluşmuştur. Atıktan Çiçeğe projesi ile, İÇEV hedef kitlesine gençleri de dahil etmiş ve bu alanda bir projeyle kendini ile tanıtma şansı bulmuştur. Diğer gençlik örgütleri ile tanışma ve gençleri ilgilendiren konularda istişare etme fırsatı bulan İÇEV kendi bünyesinde de bir gençlik inisiyatifi kurmaya girişmiştir. İÇEV’in faaliyetlerini destekleyecek bir alt yapıyı kurmak üzere gençlerin oluşturacağı bir örgütün temelleri bu şekilde atılmıştır. Projede görev alan gençler, organizasyon becerisi, takım çalışması ve proje yönetimi konusunda edindikleri tecrübeleri İÇEV Gençlik İnisiyatifi’ne katılmak isteyen diğer gençlerle paylaşacaklardır. İÇEV yönetim kurulunun da gençler ile çalışarak ortaya koyduğu proje çıktılarını diğer STK ve gençlik eğitim kurulumları ile paylaşmaları ilde gençlik alanında hizmet veren kuruluşlar arası etkileşime ve kapasitelerinin geliştirilmesine imkan sunmuştur.

Faaliyetlerin hedeflerinin katılımcılar üzerinde yarattığı etkiler şu şekilde listelenebilir;

  • Katılımcı gençler, tüketim ürünlerinin üretim ürünlerine dönüştürülme sürecine şahitlik ederek doğanın korunması bilinci kazandılar.

  • Katılımcı gençler, evsel organik atıkların kompost gübreye dönüştürülmelerine ilişkin pratik ve uygulamalı eğitimler alarak bu eğitimi bir mesleğe dönüştürme imkanı yakaladılar.

  • Aldıkları bu eğitimlerle, katılımcı gençler, İÇEV bünyesinde yoksullara tanınan mikro kredi imkanından yararlanan bayanlara, kompost gübre yapımı ve pazarlanması ile ilgili konularda rehberlik etmiş ve mesleği olmayan bayanları bu alanlarda çalışmaya teşvik etmişlerdir.

  • Afiş, broşür, poster, sunum ve paneller vasıtası ile seçilen pilot okul ve siteler başta olmak üzere, geri dönüşümün çevrenin korunması üzerindeki etkisi ve çevrenin korunabilmesinde aktif birer vatandaş olabilmenin yolları konularında yerel halkın bilincinin arttırılmasına destek olunmuştur.

  • Bilgilendirme toplantıları ve panellerde, Avrupalı örneklerimizle karşılaştırmalı çalışmalara yer verilerek ve proje konusunun Avrupa boyutuna vurgu yapılmış, katılımcı gençlerin bu birlik içerisindeki önemlerinin ve bireysel etkilerinin farkına varmaları sağlanmıştır.

  • Bu projede yer alan katılımcı gençler, yerel düzeyde, imkanları kısıtlı kesimlere yönelik sosyal projeler yürüten İÇEV’de daha aktif roller üstlenerek ve vakfın ileriki projeleri için deneyimli birer gönüllü olmuşlardır.

  • İÇEV bünyesindeki genç gönüllüler, bu proje vasıtasıyla tanıştıkları Gençlik Programı Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri’nin ardından Gençlik Programının diğer eylemleri hakkında da bilgi sahibi olmuş ve bu eylemlerden yararlanabilmek için çalışmalara başlamışlardır.

  • Görünürlük ve yaygınlaştırma çalışmaları vasıtasıyla, özellikle katılımcı gençler ve yararlanıcı gruplara yönelik Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları konusunda daha ayrıntılı tanıtımlar yapılmış ve Avrupa Birliği hibe programları ile ilgili mevcut önyargıların önüne geçilebilmesine katkıda bulunulmuştur.

  • Yapılan faaliyetlerin ve proje nihai çıktılarının ildeki diğer sivil toplum kuruluşları ile paylaşılmasıyla, ilde Avrupa Birliği Gençlik Programlarından yararlanan kurum sayısının artması desteklenmiştir.

  • Atıktan Çiçeğe projesi, genel proje hedeflerine ulaşmanın yanında genç bayanları girişimci olmaya teşvik ederek de başarıya ulaşmıştır. Proje yararlanıcısı 5 genç bayan, Mersin İl Özel İdaresi İş Geliştirme Merkezi (ÖZİŞGEM) bünyesinde mikro kredi imkanından yararlanarak süs bitkisi yetiştiriciliği yapacakları bir işletme kurma kararı almışlardır. Yetiştirecekleri süs bitkilerinin gübre ihtiyacını kompostlama yöntemi ile karşılayacak olan bayanlar ayrıca Mersin Akdeniz Belediyesi Park ve Bahçe Müdürlüğü’nün kompost talebini de karşılayacaklardır.

  • Proje ekibi olarak, Atıktan Çiçeğe Projesi’nin tamamlanmasının ardındaki ortak görüş, çevrenin korunması ile ilgili çalışmalarda halkın bilinç seviyesinin düşük olduğu ancak kolaylıkla bilgilendirme çalışmalarının sonuçlarının görülebildiğiydi. Yaş aralığı arttıkça faydalanıcıların duyarlılığının azalması ise dikkat çeken diğer bir tespitti. Erken yaşta verilecek çevre eğitimlerinin çevreye duyarlı, daha bilinçli ve geleceğini sahiplenen gençlerin yetişmesine imkan sağlayacağı bu proje ile bir kez daha anlaşılmıştır. Gençlik ve çevre konularında İÇEV’in kapasitesini arttırabilecek yeni projeler hazırlanması kararı da bu görüşler çerçevesinde alınmıştır.

  • Kompost gübre yapımının Mersin genelinde tanıtılması aşamasında, bu konuya yabancı ama öğrenmeye istekli bireylerle bu yöntemi daha öncelerden beri uygulayanların ortak paydada buluşarak yeni fikirler ortaya çıkarılması sağlanmıştır. İÇEV’in bu alanda yapmayı planladığı diğer çalışmalar için işbirliği kurabileceği kurum ve bireylerle tanışma imkanı bulması da bu projenin katkılarından biridir.

  • Hazırlanan proje filminde, proje katılımcılarının görüşlerine yer verilmiştir.

  • Projenin uygulaması esnasında yaşanan en önemli zorluk, proje ekibini oluşturan genç bayanların motivasyonlarını ve koordinasyonlarını sağlamaktı. Bu gençler, geldikleri sosyo-ekonomik konumun da bir sonucu olarak sosyal hayatta bu tür roller almaya çok alışkın değillerdi ve onlara bu projede aktif olarak görev vermek başlarda zor oldu. Kimi gençler ailevi sebeplerle projeden ayrılmak zorunda kaldı. Ancak proje koçu ve rehber uzman tarafından gerçekleştirilen çabalarla, 6 genç bayan projenin başından sonuna gerçekleştirilen her faaliyetinde birebir görev almışlardır. Projenin tamamlanması ile bu genç bayanların İÇEV bünyesinde birer “Kompost Eğitmeni” ne dönüşmesi ise kendilerine olan güvenlerinin artmasını ve benzer projelerde yer almaya istekli olmalarını sağlamıştır.

Atıktan Çiçeğe projesi

Yorumunuzu Ekleyin

El Sanatlarını Geliştirme Projesi

Proje çerçevesinde planlanan iş takvimine göre Çamlıyayla, Tarsus, Mersin, Erdemli, Silifke, Mut, Gülnar, Bozyazı, Aydıncık, Anamur ilçeleri ve bu ilçelere ve merkeze bağlı 50 köyde alan araştırması yapılmıştır

37,425 Okunma Henüz yorum yapılmamış 09/04/2011 19:59:06

Projeler Listesi

1997-2010 yılları arasında mensubu olduğu Halk Eğitimi Merkezi, Mersin İl Özel İdaresi, İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı başta olmak üzere Mersin’de bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar ve diğer kuruluşlar için bizzat hazırladığı ve yürüttüğü, ortaklık kurduğu veya bu kurum ve kuruluşlarda iştirakçi olarak yer aldığı projelerden bazıları aşağıya çıkarılmıştır.

23,490 Okunma Henüz yorum yapılmamış 27/03/2011 14:34:49

Kırsal Gençlik Projesi

Türkiye İle AB Arasında Kırsal Gençlik Zinciri Oluşturma Projesi

22,147 Okunma Henüz yorum yapılmamış 27/03/2011 14:28:25

Yükleniyor...